Home » Agenda

September 2018 

2 september

Iers Folk & Shanty festival      

Zondagmiddag 2 september is het eerste Lustrum van het Iers Folk & Shanty festival. Die middag komen voor de vijfde keer een groot aantal zanggroepen uit heel Nederland naar de vesting om Ierse ballads en Shanty's te spelen op de terrassen en binnentuinen in de vesting.

13 uur tot 17 uur

7 september tot en met 9 september

Heusdense havendagen     

In 2018 viert Heusden zeven eeuwen geschiedenis. Voor de vesting Heusden is de ligging aan de Maas van groot belang geweest, zowel in de middeleeuwen als na de aanleg van de Bergsche Maas rond 1900. Zonder de scheepvaart op de Maas was Heusden er waarschijnlijk helemaal niet geweest. En ook nu nog vormt de stadshaven het kloppend hart van het stadje.

Om dat te vieren wordt een lang weekend vol scheepshistorie georganiseerd. Van 7 t/m 9 september 2018 worden de stadshaven en passantensteigers bevolkt door sleepboten, vracht- en visserijschepen en ander varend erfgoed. Heusden zal geuren naar teertouw en paling en gonzen van live muziek, spelletjes en maritieme ambachten.

Oktober 2018 

1 oktober

50 jaar restauratie van Heusden     

Heusden. In de wissel-expositieruimte van Museum Het Gouverneurshuis wordt een reconstructie gepresenteerd van de totstandkoming van de restauratie van Heusden. In het Bezoekerscentrum van het Streekarchief vind je fotoreproducties op groot formaat. Daarnaast wordt in het straatbeeld van Heusden, op verschillende plekken inzichtelijk gemaakt wat de restauratie voor de vesting heeft betekend. Het verhaal van de restauratie is zo bijzonder, dat moet verteld worden!

26 en 27 oktober

Ode aan Jacob van Eyck     

De viering van zeven eeuwen Heusden in 2018 is een uitgelezen kans om één van de belangrijkste Heusdenaren te eren: Jacob van Eyck (ca. 1590-1657). Hij was een begenadigd beiaardier, fluitist en componist. Zijn muziek is geliefd bij fluitisten over de hele wereld. In de Sint-Catharinakerk spelen topmusici werk van Van Eyck voor fluit, klavecimbel, orgel, gitaar en… beiaard! Want uniek is dat we met audio- en videotechniek het Heusdense stadhuiscarillon live laten samenspelen met de musici in de kerk. Was dit in de tijd van Van Eyck mogelijk geweest, dan had hij daar zeker gebruik van gemaakt.

November 2018

17 november Intocht Sinterklaas

Ook dit jaar zal de Sint Heusden aan doen, de Sint heeft ons laten weten dat de pakjesboot op zaterdag 17 november om 13:30 uur zal afmeren in de stadshaven. Daarna feest op de Vismarkt, waarbij ieder kind Sinterklaas een handje mag geven.

Let op!!!

In de vesting is op deze dag nauwelijks ruimte om te parkeren. U wordt verzocht om uw auto te parkeren op de parkeerplaatsen op de Steenweg of Bakkersdam. Fout geparkeerde auto's lopen een hoog risico om beboet te worden. Volg in ieder geval de aanwijzingen van de verkeersregelaars op.

December 2018

14 en 15 december X Mas Shopping by Candlelight

2 dagen Heusden in kerstsfeer van 14 uur tot 22 uur op vrijdag en van 14 uur tot 20 uur op zaterdag. B&B Bed&Brood&Zo/ René Peters en Ondernemersvereniging Heusden slaan de ijverige handjes ineen om er een fantastisch evenement van te maken. Super enthousiaste brocanteurs, foodlovers, lifestylers, staan te dringen om n plekkie tijdens;

X MAS SHOPPING by Candlelight 2018!

Doorlopende activiteiten

3 maart- 1 december 2018

Brocante en Antiek Markt     

Heusden. Iedere eerste zaterdag van de maand van maart tot en met december staan ± 60 top brocanteurs met de mooiste vondsten uit binnen- en buitenland op het Burchtplein. Van prachtig kristal tot stoer zink, hippe vintage, antiek en Franse paspoppen. Engels zilver en emaille. Voor € 1,00 rijdt er een koets van de parkeerplaats Vestingstraat (P Heusden Centrum Zuid) naar het Burchtplein.

3 maart - 1 december 2018

Handmade      

Heusden maakt het! Iedere eerste zaterdag van de maand van maart tot en met december kun je deelnemen aan de wandeling Handmade in Heusden. Je bezoekt een couturier, bontmaker, hoedenmaker, vliegvisbinder, parfummaker en kaarsenmaker en maakt kennis met het product en de maker zelf. Een stadsgids leidt je langs de verschillende locaties en vertelt onderweg over de restauratiewerkzaamheden en oude ambachten. Er kunnen slechts 10 personen deelnemen aan de wandeling. Reserveer tijdig online,  via mail of telefoon of op de dag zelf bij het bezoekerscentrum. VOL=VOL!

3 maart - 1 december 2018

Molen open voor bezoek      

Heusden. Op elke eerste zaterdag van de maand is de molen aan de stadshaven of de tweede molen op de vestingwal open voor bezoek. De molenaar zal uitleg geven over de werking, functie en betekenis van de windmolen.

19 mei-31 oktober 2018

Expositie 7 eeuwen Heusden     

Heusden kent een rijke geschiedenis met vele kleurrijke personages. In de nieuwe expositie ‘Zeven Eeuwen Heusden’ presenteert museum Het Gouverneurshuis de spannendste gebeurtenissen, de belangrijkste personages en de mooiste objecten uit 700 jaar Heusdense geschiedenis.

Het 700-jarige bestaan van Heusden wordt gedurende het hele jaar 2018 groots gevierd. Het Gouverneurshuis speelt een centrale rol in de feestelijkheden door van 18 mei tot 1 november 2018 een tentoonstelling in te richten waarin de meest kenmerkende gebeurtenissen en de meest markante personages uit deze zeven eeuwen worden uitgelicht.

Maar liefst het hele museum wordt voor deze expositie gebruikt. In alle zalen wordt de gezamenlijke geschiedenis van de twaalf Heusdense kernen gepresenteerd. Van kanonskogels uit de Tachtigjarige Oorlog via de Zuiderwaterlinie tot de continue strijd tegen het water. Veel aandacht is er voor de betekenis van het (boeren)land en voor de drie grootste industrieën uit de gemeente Heusden: de scheepswerf, scheepsschroevenfabriek Lips en conservenfabriek Jonker Fris.

Ook presenteren we zeven beroemde Heusdenaren, uit elke eeuw één. We laten de bezoeker kennismaken met Sofia van Heusden, die in 1318 het Heusdense stadsbestuur het voorrecht gaf om zelf recht te spreken. En met Gisbertus Voetius, de radicale theoloog die een landelijke beroemdheid is geworden. Dat geldt niet minder voor de Drunense kinderboekenschrijver Paul van Loon. Waarom zien we hem eigenlijk nooit zonder zonnebril?

Speciaal voor kinderen zijn er spelletjes, speurtochten en leuke doe-opdrachtjes. Zo wordt het Gouverneurshuis een leuk uitje voor het hele gezin.

 9 juni-27 oktober 2018

Heusden Proeven   

Heusden. Iedere tweede en vierde zaterdag van de maand vindt de wandeling Heusden proeven plaats. Begeleid door een verhalenverteller maak je een ontdekkingstocht door het vestingstadje Heusden en ervaar je de rol van voedsel door de eeuwen heen. Hoe deden rijke edelen zich tegoed aan kostelijke maaltijden van everzwijn, fazant, gans en kelken vol wijn, terwijl het 'klootjesvolk' het moest doen met een stuk oud brood of pap? Wat was de rol van stadsboeren en molenaars? Waarom dronken zelfs jonge kinderen al bier? Hoe kwam het dat Heusden floreerde door de handel in wijn, cichorei en hop? Wat was het belang van de zalmvisserij? Hoe werden de monden in een garnizoensstad gevuld ten tijden van oorlog? Aan de hand van smeuïge verhalen en het bezoek aan een tiental verrassende locaties krijg je antwoord op deze en nog veel meer vragen. Je proeft Heusden letterlijk, want tijdens deze smakelijke tijdreis krijg je diverse hapjes en drankjes aangeboden, waardoor je de sfeer van weleer optimaal beleeft.